top of page
ronkilde1b.jpg

Rønkildenavnet  1  

Rønkilde navnet

Rundt om I sognet er der mange karakteristiske navne. Hvorfor hedder det f.eks. Rønkilde? Her er forklaringen på navnet Rønkilde ifølge sagnet, genfortalt af savskærer Anders Bodholt i 1947. * ”En mand var kommet i stor gæld og var kommet i gældsfængsel. Han havde haft stort uheld med heste og kreaturer, så det var umuligt at få gården på fode igen. Imens han sad fængslet gik hans hustru rundt og sørgede over deres skæbne. En nat, hun lå søvnløs på sin seng, syntes hun pludselig, at 

ronkilde2a1.jpg

Rønkilde  2       

Rønkildegårds kildevand

 

Kører man på den nye motorvej fra Bording til Funder og vil nyde udsigten fra den store og mægtige motorvejsbro ud over funderådalen bliver man godt og grundig skuffet. Til gængæld er der især to ejendomme der tager sig flot ud set fra motorvejen. Den ene ejendom er mit barndomshjem lidt øst for Pårup lige før Hørbylunde bakke. Den anden er gården Rønkilde lidt øst for Bording. 

B81lille_edited.jpg

Rønkilde   3      

Rønkildegårds ejerskab

I dag kender vi kun Rønvang og Rønholm. Tidligere også navne som Rønlund og Rønqvist. Engang hørte Rønkilde med til krongodset. Engang var Rønkilde det største i sognet med 200 ha og omkring 90 indbyggere. – ifølge overleveringer. Fra Bodholt skel i vest til Christianshede skel i øst. Rønkildegård lå førhen placeret ca. 100 meter længere mod øst.

Rønkildegård 1999 lille_edited.jpg

Rønkilde   4    

Noget om livet i Rønkilde


Rønkildegård har altid været stedet. Nogle frygtede stedet, andre misundte stedet, nogle så op til stedet. Rønkilde har altid været noget særligt. Da jeg som barn i begyndelsen af 1960erne cyklede på hovedvejen de 7 km til fodbold, håndbold og FDF i Bording havde jeg hver gang udsigt til Rønkildegård, der knejsede flot og tryg på bakkkeskråningen bag ved utrygge Rønvang, med den gale schæferhund, der gjorde en så bange.

Bent.JPG

Rønkilde   5    

Rønkilde kilde og litteratur

Kilder og litteratur Bording Lokalarkivs arkivalier nr A 10 og A 38 Indeholdende diverse legender og ejendomspapirer. Arkibas: ...

1 Rønkilde navnet
2 Rønkildegårds kildevand
3 Rønkildegårds ejerskab
4 Noget om livet i Rønkilde
5 Kilder: www.arkiv.dk

  Rønkilde  

bottom of page